Wintervakantie in Zermatt in Wallis in Zwitserland

U gaat als wintersporter naar het prachtige gebied Zermatt door de Shuttle ( Gornergrat -tandradbaan van Tšsch naar Zermatt) te nemen, want het mondaine dorp Zermatt zelf is autovrij.
In Tšsch kunt u de auto parkeren in een groot Parkhaus en de bagage opladen op een transportkar, deze kunt u weer met bagage meenemen in de Shuttle. In Zermatt wordt u opgehaald of neemt u een taxi. Wij logeerden in Hotel Plateau Rosa dicht bij de kabelbaan;
hier hadden we een eenvoudig, maar goed onderkomen.
Vanaf de start van deze kabelbaan, Schwarzsee Matterhornbahn, konden we als skiŽr en als wandelaar goed uit de voeten.Informatie voor de skiŽrs:
Voor de skiŽr is van belang te weten dat de Italiaanse pistes breder zijn en zonniger; ook de restaurantjes zij daar wat goedkoper. De pistes in Wallis zijn wat smaller.
In het algemeen kan men zowel in ItaliŽ als Zwitserland lange afstanden skiŽn, soms wel zo'n 20 km achter elkaar
De skiŽrs kunnen vanaf deze kabelbaan (de Schwarzsee Matterhorn Bahn bij Hotel Restaurant Plateau Rosa) komen bij Schwarzsee paradise, bij Trockener Steg en dan per sleeplift naar de Italiaanse skigebieden; ook kunt u per gondel doorgaan naar Matterhornglacier paradise en dan skiŽn. Een bekende en mooie tocht is de Gornergratbahn die u op grote hoogte berngt.
Ook is het de moeite waard omhoog te gaan naar de Sunnega padadise dan via Blauherd naar de Rothorn.
Bij de Blauherd kunt u ook naar Gant en Hohtšlli omhoog gaan.
Dus in dit gebied zeer veel ski-mogelijkheden en wel op hoog nivo dus altijd sneeuwzeker!Informatie voor de niet-skiŽrs:
Onder de wandelschoenen "spijkers" doen is verstandig, deze zijn verkrijgbaar bij de sportzaken.
De wandelaars kunnen vanaf deze kabelbaan (de Schwarzsee Matterhorn Bahn bij Hotel Restaurant Plateau Rosa) komen bij Schwarzsee paradise, bij Trockener Steg en dan per gondel doorgaan naar Matterhornglacier paradise, hier kunt u met de liftt naar het hoogste uitzichtpunt. Ook is daar het hoogstgelegen restaurant van het gebied en een ijsgrot in de gletsjer. Een bekende en mooie tocht is de Gornergratbahn die u op grote hoogte brengt met indrukwekkende uitzichten op de gletsjerwereld.
Op elke stop kunt u in en/of uitstappen. Een hoogte wandeling van Rotenboden naar Riffelberh is fantastisch en niet moeilijk.
Ook is het de moeite waard omhoog te gaan naar de Sunnega paradise en dan via Blauherd naar de Rothorn.Bij de Blauherd kunt u ook naar Gant en Hohtšlli omhoog gaan kabelen.
Bij Sunnega paradise kunt u wandelen naar Tufterenalp et het bergrestaurant.
Ook kunt u van Sunnega paradise via het gehucht Findeln wandelen naar Zermatt.
Vanaf de Schwarzsee Matterhorn Bahn naar Furi kabelen en dan een mooie wandeltocht maken naar het meer dan 500 jaar oude Zmutt.
Dus in dit gebied veel wandelmogelijkheden!
Ook andere sporten zoals sneeuwschoenwandelen, met de slee afdalen, langlaufen en met een Gleitschirm over de bergen zijn mogelijk.Zie voor ligging van het geboied in Zwitserland: http://www.plateaurosa.ch/maine.php?choice=53 en http://www.plateaurosa.ch/maine.php?choice=13

lokale kaart van Zermatt met het hotel Plateau Rosa: http://www.plateaurosa.ch/maine.php?choice=43

piste en liftkaart: http://www.zermatt.ch/en/page.cfm/lifts_and_pistes/piste_map

algemeen: www.zermatt.ch