Aletschgletsjer
De Aletschgletsjer ligt in Wallis aan de zuidkant van de Berner Alpen.
Het is de grootste gletsjer in Zwitserland. De gletsjer is ongeveer 23 km lang, bedekt een oppervlakte van ongeveer 80 km² en bestaat uit ongeveer 25 miljard ton ijs; op sommige plaatsen is de gletsjer bijna 1000 m dik. De oorsprong van de Aletschgletsjer ligt bij de vierduizenders: Jungfrau (4158 m), Mönch (4099 m), Fiescherhorn (4025 m) en Aletschhorn (4195 m).
Op de flanken liggen gigantische sneeuwbekkens met eeuwige sneeuw; in deze sneeuwvlakten vindt in één of twee jaar de overgang van sneeuw naar ijs plaats, onder invloed van druk verdwijnt de lucht uit de sneeuw en de gletsjer verkleurt van wit naar blauw. De Eggishorn (2869 m) heeft het mooiste uitzicht over de Aletschgletsjer, precies in de lange bocht reikt het oog tot de Jungfrau (4158 m), Eiger (3970 m) en Mönch (4099 m); in noord-oostelijke richting ligt de Fieschergletsjer met 15 km de één na langste gletsjer van Zwitserland. Het gebied rondom de Aletschgletsjer staat samen met het 'Aletschwald' en de bergen Jungfrau en Bietschhorn op de Unesco-lijst voor het werelderfgoed. Het gebied begint aan de voet van de bergen Mönch, Eiger en Jungfrau. Het is een natuurlijk ergfoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van het grootste belang is dit te behouden voor het nageslacht. De laatste tijd trekt de Aletschgletsjer, zoals zovele andere gletsjers, zich merkbaar terug en deze is zowel in lengte, dikte en breedte al behoorlijk geslonken.
In de zomer is het Aletschgebied een prachtig gebied om te wandelen, nordic walken en mountainbiken; in de winter is het hier goed toeven met skiën en wandelen.In het autovrije Aletsch-gebied liggen de dorpen:
Riederalp; dit dorp is vanaf Mörel te bereiken met de kabelbaan; er gaan 2 kabelbanen omhoog, een grote baan en een kleine, deze komen beide uit in Riederalp.
In Riederalp ligt 'Villa Cassel', het Pro Natura Centrum Aletsch, hier is een indrukwekkende expositie over de natuur in dit gebied en een prachtige alpentuin. Ook is er in Riederalp een mooi Alpenmuseum: Alphütte 'Nagelschbalmu' (ongeveer 400 jaar oud). Vanuit Riederalp gaat weer een kabelbaan 'met open bakjes' naar Hohfluh (2227 m) en een kabelbaan naar Moosfluh (2335 m), in beide gevallen mooie uitzichten op de Aletschgletsjer. Bettmeralp; dit dorp is te bereiken vanaf Betten Talstation, dan kabelen naar Bettmeralp en dan met de kabel naar de Bettmerhorn; vanaf deze top hebt u een prachtig uitzicht op de Aletschgletsjer op 2643 m hoogte; hier is ook een interessante tentoonstelling 'Eiswelt Bettmerhorn'. Fiescheralp (of Kuhboden)

Met de kabel naar Fiescheralp en dan verder omhoog kabelen naar het hoogste uitzichtpunt op de Aletschgletsjer: de Eggishorn op 2869 m hoogte. Hier is het goed toeven in een prachtig Bergrestaurant met wisselende tentoonstellingen. Iets hoger ligt een mooi oud 'berghutje' met een prachtig uitzicht! Hier is het startpunt van schitterende wandelroutes en hier kunt u, indien geoefend, ook een echte 'klettertocht' maken. Fiescheralp is een centrum voor paragliding.