Wandeling naar de Monte Moropas (2868 m) Sinds 1300 werd deze pas gebruikt als handelsroute.

U gaat (in verband met de weersomstandigheden) zo vroeg mogelijk met de bus of auto naar de stuwdam Mattmark (2204 m ) en vanaf hier start de wandeling naar de Monte Moropas.

U wandelt rechts van het meer door tunnels en langs beken tot Distelalp (2224 m); u wandelt dan over een wat steiler pad naar Tälliboden (2492 m) Nu gaat u richting Monte Moropas over een steiler rotspad, soms zijn er ijzerdraden aan de wand.

Over sneeuwpassages en over rotsen klimt u zich omhoog over de paden met wit/rood/wit-markering. Steeds is er uitzicht op het gouden Madonnabeeld 'Maria zum Schnee' uit 1961.

Boven gaat de route naar de hut Rifugio Cittá Malnate en het Madonnabeeld.Als u op de pashoogte aankomt hebt u een fantastisch uitzicht op het Monte Rosa-Ostwand met de Dufourspitze (4633 m).

U moet vroeg vertrekken anders zit u in de wolken en dan is het laatste stuk goed opletten geblazen. Via een steile rotswand gaat het pad naar de kabelbaan naar Macugnaga in Italie, dit is nogal moeilijk.

In Macugnaga kunt u goed eten en dan dezelfde weg weer omhoog met de kabelbaan en wandelen tot Distelalp en nu neemt u de andere kant van het meer (ook mogelijk met de kabelbaan omlaag dan met bus en trein terug naar Saastal; informeer bij VVV!) Zware wandeling, lengte tocht met afdaling naar Macugnaga ruim 10 uur.

Voldoende kleding meenemen het is onderweg koud! Alleen voor ervaren bergwandelaars!